Εμφανίσεις - Επιτυχίες μαθητών του Ομίλου Μαθηματικών

Κυριακή 9 Ιουλίου 2023

Απολογισμός - Κλείσιμο Ομίλου Μαθηματικών Προτύπου ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

 Έκλεισε τη φετινή σχολική χρονιά 2022-23, μετά από 10 έτη, ένας κύκλος με τη θητεία μου στο Πρότυπου ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης και λειτουργία του ομίλου, είτε ως μοναδικού υπευθύνου, είτε ως συνυπευθύνου, μαζί με τον συνάδελφο Μαθηματικό Νίκο Μαυρογιάννη.

Οι εμπειρίες, οι γνώσεις, οι στιγμές με τους μαθητές και το συνάδελφο υπήρξαν αμέτρητες και όλες εξίσου σημαντικές. Η ομορφιά αυτών απροσδιόριστη τις περισσότερες φορές και πάντα ανεκτίμητη. Αν μπορώ να συνοψίσω κάποια λίγα από αυτά - πολλά φαίνονται στην αρχική σελίδα στους υπότιτλους:

από όσα καταγράφηκαν από κάποια χρονιά και μετά, καθώς για μεγάλο διάστημα πίστευα ότι η καταγραφή δεν είναι αναγκαία. 
Θα τόνιζα λοιπόν τα παρακάτω σημεία:
  1. ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΜΕ με συναδέλφους, όποιοι κι αν ήταν, διδάσκοντας ή παρακολουθώντας μαζί τους, έγινα καλύτερος ως διδάσκων. Επιπλέον, αρέσει και στα παιδιά να βλέπουν τους δασκάλους τους να συνεργάζονται. Ειδικά, όταν δουλεύεις με συναδέλφους, όπως ο Ν.Μαυρογιάννης μαθαίνεις και ήταν και ο ίδιος δεκτικός στο να μάθει πολλά. Στον όμιλο φέραμε και πολλούς αποφοίτους του σχολείου,  φοιτητές και διδάξαμε μαζί με αυτούς.
  2. Οργανώσαμε όμορφες δραστηριότητες και αφήσαμε την πρωτοβουλία στους μαθητές! Δεν θα βρουν λύσεις σε όλα, αλλά μαθαίνουν να συνεργάζονται, να συνδιαλέγονται, να δοκιμάζουν τις σκέψεις τους. Παράλληλα, εμείς είχαμε την μεγάλη πρόκληση να εντάξουμε τις προσπάθειές τους στην πορεία κάποιας λύσης. Ως συνέπεια αυτού:
  3. Δεν φοβηθήκαμε να εκτεθούμε στους μαθητές, να δουν ότι υπάρχουν και δύσκολα σημεία που θα χρειαστεί να τα δουλέψουμε μαζί, στα Μαθηματικά ουδείς ανίκητος. Η αξιοποίηση των ιδεών τους στην επίλυση ενός προβλήματος Ολυμπιάδας ή άλλου πρωτότυπου προβλήματος, τους προσθέτει μονάδες αυτοπεποίθησης και δημιουργικότητας. Η ανοικτή διερεύνηση - μη επιτηδευμένη και απρογραμμάτιστη πολλές φορές - μέσα στην τάξη από τον ίδιο το δάσκαλο, τους ωθεί στην επιμονή και στην υπομονή.
  4. Κάθε σχολική χρονιά προσθέσαμε τουλάχιστον ένα νέο θέμα στον όμιλο, μέσα από τις πολλές εφαρμογές των Μαθηματικών. Σε αυτό το πλαίσιο χτίστηκαν και συνέργειες με άλλους ομίλους (Χημείας, Φυσικής, Ρομποτικής κ.ά.). Οι μαθητές θέλουν να γνωρίζουν σύγχρονα Μαθηματικά και είναι σε θέση να τα κατανοήσουν, όταν οι δραστηριότητες προετοιμαστούν κατάλληλα. Μάλιστα, αυτές οι δραστηριότητες υπήρξαν οι πιο ενδιαφέρουσες για τους μαθητές, μαζί με τα ενταγμένα Μαθηματικά Παιχνίδια, σύμφωνα με τα ερωτηματολόγια αποτίμησης του ομίλου κάθε χρονιάς.
  5. Φυσικά, σε ένα σχολείο όπως αυτό, με μαθητές με υψηλό ενδιαφέρον για τα Μαθηματικά και την αγάπη για τη γνώση, δε θα μπορούσε να μην υπάρχει ως στόχος η επιτυχία στους Μαθηματικούς Διαγωνισμούς. Γενικά, στον όμιλο μόνο το 1/3 των μαθητών ενδιαφέρονταν και ήθελαν να προετοιμαστούν εντατικά για αυτούς, οπότε τα τελευταία 6 έτη, λειτουργούσε συμπληρωματικά προς τον όμιλο, ένα ξεχωριστό δίωρο κάθε εβδομάδα με στόχο την προετοιμασία. Ο όμιλος μπόρεσε να συμβάλλει στην προετοιμασία έως τον Αρχιμήδη, ενώ για τον προκριματικό και τους διεθνείς διαγωνισμούς, οι μαθητές εργάζονταν σε βιβλιογραφία που τους δινόταν κάθε φορά. Μπορούμε να αισθανόμαστε υπερήφανοι, καθώς περίπου 60-70 μαθητές κάθε χρόνο εμπνέονταν να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς της ΕΜΕ ή της ΕΛΣΤΑΤ. Συνήθως, το σχολείο ήταν πρώτο ή μέσα στα πρώτα πανελλαδικά σε επιτυχίες, με πολλές βραβεύσεις σε Αρχιμήδη και συμμετοχές μαθητών μας στις Εθνικές ομάδες για τις Ολυμπιάδες Μαθηματικών (Εμφανίσεις - Επιτυχίες 
    μαθητών του Ομίλου Μαθηματικών , απ' όταν υπάρχει καταγραφή). Κάπως έτσι ένιωσα ότι έχει κλείσει ένας κύκλος σε αυτό το σχολείο και είναι ευκαιρία να προσθέσουμε κάποιες από τις νέες ιδέες σε σχολεία με άλλους μαθητές - υπό διαφορετικές συνθήκες - με αγάπη για τη μάθηση.

    Από όλα αυτά σημαντικότερο για τους μαθητές, τους συναδέλφους και εμένα, υπήρξε ότι περνούσαμε όλοι καλά, ασχολούμενοι με Μαθηματικά. Σε έναν όμιλο του οποίου η προετοιμασία απαιτούσε 5-6 ώρες προετοιμασίας ανά εβδομάδα, αν δεν περνούν όλοι καλά δεν επιβιώνει και δεν εξελίσσεται.
    .
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου